Ongeveer 2,5 jaar geleden besloot ik om freelancer te worden. Na meer dan 10 jaar loondienst was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Doen wat ik leuk vind, op de manier zoals ik het wil. Het leek mij fantastisch om op deze manier mijn geld te kunnen verdienen en bedrijven te kunnen helpen. Dat het één groot avontuur zou worden, had ik wel verwacht. Maar dat er zoveel voordelen aan zouden zitten? Dat had ik niet durven dromen! Lees hier waarom…

De voordelen

Op 1 oktober 2014 startte ik mijn bedrijf: B2Cpromotie. Als zelfstandige zonder personeel (ZZP) heb ik voor mijn werkzaamheden (content marketing & content creatie) alleen een laptop nodig. En een werkplek natuurlijk. Dat werd onze zolderkamer. Doordat ik lage opstartkosten had, liep ik geen financieel risico. Naast dit voordeel, zijn er nog veel meer voordelen aan het zelfstandig ondernemerschap. Twijfel je nog om te starten als ZZP’er? Lees dan direct verder. Ik hoop je hiermee aan te moedigen, want het verrijkt je leven! De voordelen:

1. Nooit meer in de file
Geen woon-werkverkeer meer. Hoe heerlijk is dat? Nooit meer in de file, geen reistijd meer. Tel eens uit hoeveel tijd je dat scheelt op een dag!

2. Werken wanneer jij wilt
Ik ben geen ochtendmens. Daarom begin ik niet voor 9 uur. Daarentegen zet ik wel vaak ’s avonds de laptop aan. Werken wanneer jij wilt en wanneer jij er zin in hebt. Dat haalt toch het beste in je naar boven?

3. Jij bent de baas
Niemand die jou vertelt wat je moet doen. Zelf de regie over wat je doet en hoe je het doet. Zelf verantwoordelijk zijn voor je daden. Zelf de complimenten ontvangen. Hoe fijn is dat?

4. Geen interne vergaderingen meer
Geen tijdsverspilling meer door onzinnige vergaderingen. Jij bepaalt, jij doet. Je kunt je tijd toch wel beter besteden?

5. Effectief werken
Geen mails meer van collega’s die je ‘even’ moet lezen. Geen afleiding meer door medewerkers die je kantoor binnenlopen. Geen verplichte borrels en verjaardagsfeestjes meer op de werkvloer. Lekker productief zijn; dat voelt goed!

6. Doen wat je leuk vindt
Elke dag zin hebben in je werk. Leuke dingen doen. Interessante klanten spreken. Nieuwe dingen leren in jouw vakgebied. Doen waar je vrolijk van wordt. Wie wil dat nu niet?

7. Doen waar je goed in bent
Met jouw ervaring klanten tot inzichten kunnen brengen. Samen vooruitgang boeken. Successen vieren. Hierdoor nieuwe klanten aantrekken. Als je doet waar je goed in bent, slaag je vanzelf!

8. Energie krijgen van je werk
Uitgedaagd worden, het ultieme idee bedenken, successen behalen. Daar krijgt iedereen toch energie van?

9. Veel nieuwe dingen leren
Naast het feit dat je veel nieuwe mensen en bedrijven leert kennen, ontwikkel je jezelf ook op allerlei andere vlakken. Administratie, verzekeringen en salesgesprekken; je wordt een stuk wijzer door het gewoon allemaal zelf te doen!

10. Vakantie wanneer jij wilt
Nooit geen discussies meer met je collega’s over het vakantierooster maar gewoon gaan wanneer jij wilt. En nog mooier: zo vaak jij ook maar wilt. Welke wereldreiziger zoals ik wil dat nu niet?

Discipline

Het klinkt allemaal fantastisch natuurlijk. Maar uiteraard zijn er ook nadelen aan het bestaan als ZZP’er. Freelancen is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Naast dat je risico’s moet durven nemen, vergt het ook een behoorlijke discipline. Zeker wanneer je thuis werkt. Een wasje doen, de krant lezen, het huis opruimen; het is de kunst om je niet te laten afleiden. Hoe ik daarmee omga? Goed plannen! Als je alles wilt waarmaken wat je belooft, dien je vooruit te kijken. Wat is haalbaar? Wat niet? Hoeveel tijd heb je ervoor nodig? Moet je dingen uitbesteden? Jouw agenda is jouw houvast. Jij bent tenslotte ook maar alleen….

Ben jij zelf al freelancer? Deel jouw ervaring in een reactie onder dit blog!